Vlekken


Een pennenstreep in het leder, chocomelk of soep geknoeid? Geen paniek! Heel veel vlekken gaan er met het juiste onderhoudsmiddel en een klein beetje geduld gewoon weer uit. Op deze pagina lees je precies wat je kunt doen!

Basisregels

Er zijn heel veel soorten vlekken, en allemaal verschillen ze van elkaar. Er zijn grote vlekken, kleine vlekken, vetvlekken, vlekken met kleur, vlekken door medicijngebruik, kalkranden, kleine krasjes en kale plekken. Elke vlek heeft een andere oorzaak en moet op een aparte manier behandeld worden.

Afstoffen
Bijna elke vlek wordt 10x lastiger te verwijderen wanneer de oppervlakte stoffig is. Stof je meubels daarom regelmatig af en zorg ervoor dat de oppervlakte stofvrij is, voordat je gaat reinigen!

Voeding
Probeer leder halfjaarlijks te voeden met de geadviseerde onderhoudslotion. Wanneer je dit netjes bijhoudt zorg je er eigenlijk voor dat de vocht- en vetpercentages van het leder op peil blijven. Nieuwe vlekken zullen veel makkelijker reinigbaar zijn. Bovendien voorkom je hiermee dat vloeistof direct in het leder gezogen wordt.

Vloeistoffen
Neem vloeistof zo snel mogelijk af en probeer hierbij zo min mogelijk op de vlek te deppen. Neem bijvoorbeeld (ongekleurd) keukenpapier en gebruik dit om de vloeistof op te zuigen. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je de punt van het papier in de vloeistof houdt. Heb je veel gemorst? Zet dan de keukenrol in zijn geheel in de vloeistof.

Vaste stoffen (zoals mosterd, aardappelpurree, etc.)
Vlekken met vaste stoffen zo veel mogelijk wegnemen met een (schone) lepel. Zorg ervoor dat je de stof in één keer keer oplepelt. Lukt dit niet? Maak de lepel dan weer schoon met een stuk droog keukenpapier, voordat je de rest van de vaste vervuiling beetje bij beetje verwijdert. 

Algemene tips

  • Probeer de verleiding te weerstaan op vlekken te boenen, te wrijven of op enige manier druk te zetten op het leder. Je hebt kans dat je dit permanent zult blijven zien. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

  • Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Vaak zitten hier oplosmiddelen bij in. 

  • Reinig altijd een compleet pand (zoals een heel zit/rugvlak) en niet alleen de vlek. Door 'plaatselijk' te reinigen kan het zijn dat deze vlek juist gaat opvallen.

  • Bewerk een vlek altijd van buiten naar binnen en zet zo min mogelijk druk. 

  • Laat het schuim van de reiniger het werk doen. Breng het schuim met draaiende bewegingen aan op de vlek en laat dit kort intrekken (niet helemaal op laten drogen). Neem het schuim vervolgens af met een licht vochtige doek.

Gedestilleerd water
Nadat je een vlek gereinigd hebt, adviseren we om het hele pand even na te reinigen met een licht vochtige doek. Gebruik hier (bij voorkeur) geen kraanwater. Niet al het kraanwater in Nederland heeft dezelfde waterhardheid. Door te reinigen met kraanwater kunnen er vervelende kalkranden achterblijven. Deze zijn zeer hardnekkig en soms zelfs niet meer te verwijderen.

Haal daarom 1-2 liter gedestilleerd water in huis, hiermee voorkom je de vorming van kalkranden. Gedestilleerd water is verkrijgbaar in bijna elke supermarkt, of bij de drogist: gedeminiraliseerd water. 
 

 

© 2021 - 2024 Jess Design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel